Uleiuri esentiale: efectele miraculoase asupra organismului

Cum acționează uleiurile esențiale și cum pătrund în organism astfel încât să beneficiem de proprietățile naturii?

Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile (se evaporă rapid) indiferent  de metoda folosită o anumită cantitate va fi absorbită.

Masajul corporal este principala metodă de aplicare a acestor uleiuri iar atât pielea cât și plămânii vor constitui principalele căi de pătrundere în organism a uleiurilor esențiale.

Plămâni

În timpul masajelor, de câte ori respirăm și inhalăm particulele de ulei esențial acestea își exercită beneficiile asupra plămânilor. 

Amestecul de ulei cu aerul vor parcuge traheea iar apoi vor ajunge în plămâni unde se află alveolele (săculeți mici de aer) inconjurate de vase de sânge prin intermediul cărora se face schimbul de gaze din procesul respirației. Cu alte cuvinte, dioxidul de carbon este eliminat iar în locul lui este absorbit oxigenul și particulele de ulei esențial.

Pielea

În cazul unui masaj corporal, pielea va fi acoperită de un strat de ulei vegetal (ex. argan, cocos, migdale etc.) în care s-a dizolvat o cantitate mică de ulei esențial. Uleiurile pot pătrunde la nivelul pielii deoarece aceasta consituie un înveliș semi-permeabil ceea ce face ca substanțele să se poată absorbi sau elimina în funcție de structura lor moleculară.

Organism

Unele uleiuri esențiale se pot administra intern la recomandarea unui medic, particulele acestora vor fi preluate de fluxul sanguin și transportate la organele corpului tău. Beneficiile uleiurilor vor fi evidente iar natura ne ajută ori de câte ori avem nevoie.

Psihic, minte și suflet

Printre beneficiile uleiurile esențiale se numără și efectele asupra planului emoțional, psihologic și mental. 

De exemplu, Uleiul de Lavandă acționează ca antidepresiv și tonic nervos prin urmare este necesar să îl adăugați în formulele pentru relaxare.

 

Cum se utilizează uleiurile esențiale fără riscuri?

Uleiurile esențiale sunt substanțe foarte concentrate, modul în care le utilizați și manevrați fiind foarte important. 

Dacă veți urma îndrumările următoare veți avea numai de câștigat de pe urma folosirii acestor uleiuri.

Precauții

  • Nu trebuiesc ingerate niciodată
  • Evitați contactul direct cu pielea 
  • În niciun caz nu aplicați nediluate în zona ochilor
  • Unele uleiuri pot provoca iritații dacă se plică direct pe piele, acest lucru se va face numai sub atenția unui aromaterapeut sau medic.
  • Nu măriți niciodată cantitatea de uleiuri esențiale din rețetă
  • Uleiurile din mirodenii pot fi iritante pentru persoanele cu piele sensibilă
  • În cazul în care apare o iritație după aplicarea unui ulei esențial trebui neapărat să ungeți zona afectată cu un ulei vegetal sau o cremă hidratantă
  • Unele uleiuri esențiale sunt fototoxice (ex. lămâia, bergamota) ceea ce înseamnă că poate provoca decolorarea pielii la lumina puternică a soarelui. Este de preferat ca după utilizarea unor astfel de uleiuri să nu va expuneți la soare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.