Ce uleiuri esentiale pot folosi pentru copilul meu?
- Lista de mai jos te va ajuta să cunoști dacă uleiul esențial pe care vrei să îl folosești pentru bebelușul/copilul tău nu are efecte nocive asupra organismului lui.
- La fiecare vârstă vei găsi și rata de diluție, în câți mL de ulei vegetal se dizolvă uleiul esențial înainte de folosirea lor pentru copilul tău, toate acestea, în funcție de vârstă.
- Uleiurile esențiale sunt puternice, de aceea, în cazul copiilor va fi nevoie de mai mulți mL de ulei vegetal pentru diluția acestora.
- Lista de mai jos, este un ghid general pentru folosirea în casă a uleiurilor pentru copii.
- Utilizarea uleiurilor esențiale nediluate pentru copii nu este recomandată!
Uleiurile vegetale ce trebuie sa fie evitate pentru bebeluși și copii atunci când doriți să diluați uleiurile esențiale sunt – Uleiul de Floarea soarelui, Ulei de Soia, Ulei de Porumb, Ulei de Rapiță, Ulei de Arahide.
Uleiul de Migdale dulci este uleiul vegetal ideal pentru folosirea unui vehicul pentru uleiurile esențiale atunci când vine vorba de bebeluși sau copii.
Cum folosesc uleiurile esențiale pentru copii?
- Topic – absorbtia uleiurilor esentiale prin piele (DILUTIA ULEIURILOR ESENTIALE SE FACE CU ULEI VEGETAL NU CU APA!!)
Poți folosi uleiurile esențiale topic DOAR atunci când sunt diluate. Pentru a nu irita pielea. Trebuie să respecți diluțiile in functie de varsta, de mai jos. A NU SE APLICA DIRECT PE PIELE!!
- Difuzie – prin utilizarea unui difuzor de aromaterapie (IN DIFUZOR SE ADAUGA DOAR APA + PICATURILE DE ULEI ESENTIAL!!)
UTILIZARI GENERALE
- Cand discutam despre aparatul respirator alegem varianta de utilizare a uleiurilor esentiale in difuzie: nr picaturi conform varstei de sinergie respirel sau uleiurile recomandate in nfunctie de simptome- utilizate in difuzie cicluri acate 30 minute de 2-3 ori pe zi atunci cand copilul prezinta simptomele- 3 zile la rand 1 zi pauza si reluam inca 3 zile – vedem dupa o saptamana cum se simte, cand acestea dispar intrerupem aplicarea uleiurilor esentiale.
- Masajul este recomandat sa se realizeze in zona spatelui, pe piept si talpi. Se poate realiza acest masaj de 2 -3 ori pe zi atunci cand copilul prezinta simptomele- 3 zile la rand 1 zi pauza si reluam inca 3 zile – vedem dupa o saptamana cum se simte, cand acestea dispar intrerupem aplicarea uleiurilor esentiale. Aplicarea uleiurilor se poate asocia cu difuzia doar atunci cand avem simptome mai puternice ex: amigdalita, febra, tuse persistenta, bronsita.
- Pentru preventie – in functie de varsta putem folosi Sinergie Hero sau uleiurile esentiale recomandate in dilutiile aferente varstei difuzie cicluri de 30 minute de 2 -3 ori pe zi in zilele de luni-miercuri-vineri-pauza in weekenduri.
Recomandări utilizare uleiuri esențiale pentru copii:
NU UTILIZATI ULEIURILE ESENTIALE INTERN
– nu aplicați uleiurile esențiale direct pe piele
-nu difuzati ore in sir uleiurile esentiale, CAND SUNT SIMPTOME 30 minute difuzie – 60 minute pauza DE 3 ORI PE ZI (aici depinde si de varsta si gravitatea simptomelor) 3 zile la rand apoi 1 zi pauza si reluam inca 3 zile (repetati acest ciclu daca este nevoie ex. copilul este racit, este agitat tare etc)
-utilizati uleiurile esentiale atunci cand este o nevoie, a nu se folosi timp indelungat
– diluați cu uleiuri bază/vegetale sigure pentru copii exemplu migdale, cocos, jojoba
-uleiurile esentiale sunt adjuvante si nu inlocuie tratamentul dat de medicul specialist
– nu înghițiți uleiurile esențiale, nu lăsați copii să le folosească/ joace cu ele
– nu adăugați uleiuri esențiale nediluate în apa căzii, cu atât mai mult în cazul copiilor
– nu aplicați uleiurile esențiale diluate aproape de ochi, gură
– nu aplicați uleiuri esențiale pe corp si apoi expuneți copilul în soare direct
– înainte de a folosi diluția pe întreg corpul, încercati formularea pe o parte mică de piele pentru a observa reacția
– pentru orice informații și recomandări de utilizate sigură a uleiurilor esențiale consultați farmacistul Oleya
– nu folosiți uleiurile esențiale lângă o sursă de căldură
DE CE NU MAI MIROS ULEIURILE ESENTIALE DUPA UN ANUMIT TIMP DE DIFUZIE?
- uleiurile esentiale (mai ales in cazul copiilor) trebuie sa fie folosite sigur si in dilutiile recomandate, astfel, adaugam de ex. 2 picaturi in dfiuzorul de aromaterapie si lasam sa difuzeze mai mult timp ( se intampla dese ori desi noi recomandam sa difuzati doar 30 minute! atentie la aceasta recomandare) sistemul limbic se obisnuieste cu aroma uleiului esential prin urmare dvs nu veti mai asimila mirosul.
- un alt motiv pentru care nu veti mai simti mirosul dupa o anumita perioada de timp este ca, unele uleiuri sunt mai volatile decat altele prin urmare, aroma lor se va duce mai repede (exemplu: uleiuri citrice: grapefruit, lamaie, bergamota)
Diluțiile generale (pentru aplicare topica) recomande pentru copii:
- 3 luni-24 luni: 0.25% – în 100 ml de Ulei Vegetal se pot adăuga între 4-6 picături de Ulei Esențial (recomandat din tabel),
- 2- 5 ani: 0.5- 1% – în 100 ml de Ulei Vegetal se Pot adăuga între 10-12 picături de Ulei Esențial (recomandat din tabel),
- 6-15 ani: 1%-2% – în 100 ml de Ulei Vegetal se Pot adăuga între 18-20 picături de Ulei Esențial (recomandat din tabel),
- Peste 15 ani: 2%-3% – în 100 ml de Ulei Vegetal se Pot adăuga între 30-40 picături de Ulei Esențial (recomandat din tabel)
Folosirea Uleiurilor esențiale în Difuzor, pentru copii
- Recomandam ca difuzorul sa vaporizeze timp de 30 de minute – apoi pauza 60 minute si apoi repetati DACA SUNT SIMPTOME – DE 3 ORI PE ZI (aici depinde si de varsta si gravitatea simptomelor) 3 zile la rand apoi 1 zi pauza si reluam inca 3 zile. Uleiurile esentiale se utilizeaza doar atunci CAND ESTE NEVOIE mai ales pentru copii, nu le folosim a la long.
- Preventie: nr de picaturi/ dilutie conform varstei aplicat de 2-3 ori pe zi in zilele de luni-miercuri-vineri
- Uleiurile esentiale sunt puternice iar difuzia nu trebuie sa fie pornita toata noaptea ci doar 30 min, nu le folosim decat daca sunt simptome (exemplu este racit, tuseste). Pentru bebelusi si copii pana in 3 ani le folosim cu multa atentie, in dilutiile recomandate si doar atunci cand este nevoie. Ex. bebelus 7 luni parintii sunt raciti bebe este ok. Difuzam arbore de ceai in celelalte camere fata de unde sta bebe(entru curatarea aerului de bacterii si ajutor pentru parinti), parintii sunt atenti si poarta masca sau se feresc cat pot de mult, putem utiliza 1 picatura de arbore de ceai 15-30 min doar daca bebe incepe sa aiba simptome, altfel nu.
- Difuzorul trebuie asezat la distanță de pătuțul copilului, în colțul opus al camerei. Nu recomandam difuzia continua in cazul bebelusilor si a copiilor mici. Utilizarea uleiurilor esentiale timp indelungat nu este incurajata (exemplu: intotdeauna inainte de culcare difuzati uleiul de lavanda – prin urmare copilul poate asimila acea aroma cu somnul si nu va mai putea adormi din nou fara a simti acel miros).
- In cazul copiilor este necesar ca difuzorul dvs sa fie cu ultrasunete si sa fie cu apa (nu utilizati un nebulizator deaorece acesta este mult mai puternic).
De ce nu recomandam o difuzie fara limită?
Copii nu au sistemul imunitar si organele complet dezvoltate, sensibilitatea lor este fragilă. Supraexpunerea la aerosoli cu uleiuri esentiale mai ales în cazul copiilor pot duce la iritații ale căilor nazale, plămânilor, ochilor. Sistemul limbic este f important și ajută la eficiența uleiurilor esențiale, studiile atestă că oricum, după o difuzie mai îndelungată de 30 minute creierul nu mai identifică mirosul prin urmare efectul său nu mai este la fel de eficient. Unele persoane, după ce se obișnuiesc cu mirosul (trecând cele 30 minute) vor adăuga o cantitate mai mare de ulei pentru a simți aroma mai puternic însă acest lucru poate duce doar la stare de greață sau migrene.
ULEIURILE ESENTIALE DIN TABEL SE POT ASOCIA INSA FARA A TRECE DE NUMARUL DE PICATURI RECOMANDATE. SINERGIILE NU RECOMANDAM SA SE ASOCIEZE (deja contin mai multe uleiuri)
Veti observa un numar minim si maxim la recomandari numarul minim se refera la varsta mai mica din interval si daca este cronic motivul de administrare, numarul maxim la varsta maxima din interval si daca este acut.
Vărstă | Rația de diluție și uleiul vegetal | Uleiuri esențiale recomandate |
3-6 luni – la aceasta varsta uleiurile trebuie sa fie folosite cu un scop, atunci cand este nevoie. NU folositi zilnic. |
Aplicare TOPICA (masaj pe piele)
2 picături ulei esențial diluate în 30 mL Ulei Migdale DIFUZOR ( 250 ml-300 ml) 1-2 picaturi (total pic) NU SE ADAUGA ULEI VEGETAL IN DIFUZOR; doar uleiul esential +apa |
Ulei esential de Musetel Roman |
7 luni – 2 ani – la aceasta varsta uleiurile trebuie sa fie folosite cu un scop, atunci cand este nevoie. NU folositi zilnic. |
Aplicare TOPICA (masaj pe piele)
3-4 picături ulei esențial în 30 mL Ulei Migdale DIFUZOR ( 250 ml- 300 ml ) 2-3 picaturi (total pic) NU SE ADAUGA ULEI VEGETAL IN DIFUZOR; doar uleiul esential +apa |
Ulei esential de Musetel Roman
Ulei esential de Arbore de ceai |
3-5 ani | Aplicare TOPICA (masaj pe piele)
4-6 picături ulei esențial în 30 mL Ulei Migdale DIFUZOR (250 ml- 300ml) 3-4 picaturi (total pic) NU SE ADAUGA ULEI VEGETAL IN DIFUZOR; doar uleiul esential +apa |
Ulei esential de Musetel Roman
Sinergia Hero Ulei esential de Manuka Ulei esential de Lemn de trandafir Ulei esential de Abore de ceai |
6-8 ani | Aplicare TOPICA (masaj pe piele)
5-7 picături ulei esențial în 30 mL Ulei Migdale DIFUZOR (250 ml-300 ml) 4 picaturi (total pic) NU SE ADAUGA ULEI VEGETAL IN DIFUZOR; doar uleiul esential +apa |
Ulei esential de Musetel Roman
Ulei esential de Ravensara Ulei esential de Manuka Ulei Esential de Portocala Dulce Ulei esential de Petitgrain Ulei esential de Lemn de trandafir Ulei esential de Niaouli |
9-12 ani | Aplicare TOPICA (masaj pe piele)
6-8 picături ulei esențial diluat în 30 mL de ulei vegetal (la libera alegere) DIFUZOR (250 ml-300 ml) 4-8 picaturi (total pic) NU SE ADAUGA ULEI VEGETAL IN DIFUZOR; doar uleiul esential +apa |
Ulei esential de Cedru Atlas
Ulei esential de Cajeput Ulei esential de Musetel Roman Ulei esential de Grapefruit Ulei esential de Iasomie Ulei esential de Manuka Ulei esential de Maghiran Ulei Esential de Portocala Dulce Ulei esential de Petitgrain Ulei esential de Ravensara Ulei esential de Lemn de trandafir |
Buna ziua.De la cate luni recomandati sa folosim uleiurile, pentru copii si pt ce.Multumesc!
Buna ziua, in link-ul de mai jos aveti tabelul cu uleiurile recomandate in functie de varsta si dilutiile aferente : https://www.oleya.ro/uleiuri-esentiale-pentru-copii/
Buna ziua. Pentru cresterea imunitatii la un copil de 4 ani ce uleiuri as putea folosi? Cat timp pe zi pot folosi difuzoru? Si ce cantiate de ulei poti folosi pe parcursul unei zile? Mulțumesc mult!
Buna ziua, gasiti toate informatiile in acest articol: https://www.oleya.ro/uleiuri-esentiale-pentru-copii-raceala-tuse-febra-imunitate/
Bună ziua,pt ciuperca la unghie adulti aveti ceva ulei esențial?
Buna ziua, uleiul de arbore de ceai, oregano sau lamaie. Le puteti dilua cu 10 ml ulei vegetal – 10 picaturi ulei esential si aplicati direct pe unghie! Atentie la pantofi! Ciuperca poate fi in pantof iar dvs intrati zilnic in contact cu ea prin urmare nu se va elimina.
Buna ziua ! Uleiurile pentru tuse și pentru respiratie in ce tip de ulei pot fi diluate ?
Buna ziua, in cocos fractionat, migdale, seminte de struguri.
Bună ziua ptr.adulti se pot folosii mai multe uleiuri anestecate la un loc.Cate picaturi se pun la 50ml ulei purtator.
Buna ziua, da, recomandam maxim 3-4 uleiuri esentiale combinate. Pentru adulti- la 50 ml daca doriti sa folositi pentru ten maxim 15 pic daca doriti pentru corp – 30 picaturi.
Bună seara. Ce ulei îmi recomandați pt .fetiță 7 ani care este foarte emotiva și fricoasa. Mulțumesc!
Buna ziua, recomandam: sinergie curaj, Roll-on Iasomie pe care il poate lua cu ea la scoala, se aplica direct la incheieturi si va oferi o stare de relaxare, va indeparta sentimentul de inferioritate sau emotivitate, acasa- difuzie cu: bergamota, patchouli si grapefruit – dilutiile in functie de varsta le gasiti aici: https://www.oleya.ro/uleiuri-esentiale-pentru-copii/
Buna ziua. Pentru o fetita de 2 ani si 5 luni, pentru cresterea imunitatii, ce ne recomandati?
Buna ziua, gasiti recomandarile in acest articol: https://www.oleya.ro/uleiuri-esentiale-pentru-copii-raceala-tuse-febra-imunitate/
Buna seara. Revin cu o intreabare. Folosim des uleiurile d-voastra. As dorii sa va intreb cat timp putem difuza uleiurile? Folosesc de 3-4 ori de zi sinergia Respirel psntru imunitate 30 de minute cu 1 ora pauza. Ce perioada de timp se pot folosi uleurile?
Buna ziua, recomandarile sunt: sa se foloseasca de 2-3 ori pe zi atunci cand copilul este racit sau bolnav si are nevoie imediata. Ulterior se rareste la 1 difuzie de 30 min pe zi si chiar in unele zile facem pauza. Pentru copii nu este indicat sa folosim uleiurile esentiale excesiv, zilnic, fara pauze.
Bună ziua am auzit ca se folosesc uleiuri si pt amigdalite,ce uleiuri se pun in difuzor?
Buna ziua, depinde de ce varsta are copilul: peste 3 anisori: menta creata 2 pic + tamaie 2 pic + cimbru 1 pic adaugate in 50 ml ulei vegetal arnica si masat local, pe gat. Sau difuzate in difuzorul de aromaterapie.
Buna ziua,vreau să folosesc și eu respirel pentru fetița mea(1 an junatate) dacă am înțeles bine,întâi trebuie dizolvat in ulei de migdale,si dupa din acel ulei pun 3 picaturi in difuzor? Sau se poate pune direct nedizolvat in difuzor?
Buna ziua, in difuzor se adauga doar sinergia, nu adaugam dilutie in difuzor pentru ca il vom strica.
In difuzor – sinergie direct din sticluta 3 pic
Pentru aplicare locala (pe piele) – este nevoie de dilutia cu ulei vegetal